‘E-Belgeler’de karekod zorunluluğu
İSTANBUL (İGFA)– Geçtiğimiz Temmuz ayında GİB tarafından e-Fatura kapsamında ciro limitlerinin düşürülmesinin ardından e-belgelerin kullanım alanlarının genişletilmesi amacıyla yeni bir düzenleme yapıldı.
Temmuz ayında yayınlanan tebliğ doğrultusunda 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren özellikle e-Fatura; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Kurulu Harcama Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Madenler Alımlarında düzenlenen elektronik belgelerde karekod bulunması zorunlu hale gelmiştir. Satış Belgesi ve e-Abid uygulamaları.
Bugüne kadar sadece makul e-belge türlerinde mevcut olan karekod, GİY’in düzenlemesiyle hemen hemen tüm elektronik belgelerde yer almaya başladı.
GİB’in yayınladığı DataMatrix Standart Kılavuzu’na göre; Belgelerdeki QR kodların içerisinde vergi numarası, fatura türü, fatura numarası ve fatura tarihi gibi bazı bilgilerin yer alması gerekmektedir. Bu bilgiler e-belge türlerine göre değişiklik göstermektedir.
YILDIZ: “DATAMASTER TEKNOLOJİSİ E-BELGE KULLANICILARININ HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK”
Elektronik belgelerin kullanımında karekod uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Ülkemizde yapılan yeni düzenlemeler, e-dönüşüm çalışmalarının kullanım oranını artırmaya ve kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. . Bunun son örneklerinden biri de GİB’in yaptığı e-belge çalışmalarında QR kod düzenlemesi oldu. Bu yeni düzenleme; Kullanıcılara bilgiye doğrudan erişim ve operasyonel verimlilik gibi birçok fayda sağlayacak. Ayrıca QR kod teknolojisi, e-belge kullanıcılarının hayatını hız ve kolaylık açısından kolaylaştıracak. Sistemlerimizdeki e-belge çalışmalarına ilişkin karekod güncellemesini de tamamlayarak kullanıcılara duyurduk. TÜRKKEP olarak; Yeni düzenlemelere hızla entegre olmaya ve kullanıcılarımızın e-dönüşüm süreçlerine olumlu katkı sağlamaya devam edeceğiz.” söz konusu.