Başkan Özyiğit, Yenişehir’in deprem eylem planı hakkında bilgi verdi.
Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mart ayı 1. Toplantısı, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste söz alan Önder Özyiğit, Yenişehir Belediyesi olarak hazırladıkları sarsıntı eylem planı hakkında bilgi verdi.
Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve canlı yayınlanan Mersin Yenişehir Belediye Meclisi 1. Toplantısında gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Mersin’in 1. derece deprem bölgesi olmadığını ancak 60-70 yıllık binalar ve konumu nedeniyle korku içinde olduklarına değinen Önder Özyiğit, yerinde dönüşüm ve bölgesel dönüşüm konusunda hızlı adımlar atmak zorunda olduklarını belirterek, Eğriçam Mahallesi için hazırladıkları kentsel dönüşüm projesinin ise 2018 yılı Mayıs ayından itibaren devam ettiğini belirterek, o tarihten bu yana bakanlıkta beklediğine dikkat çekti. Özyiğit, “Depremin üzerinden bir ay geçti, yaraları sarmaya çalışıyoruz.
Hem Yenişehir Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Şehrimizde hiçbir kafir yapı bırakmayana kadar hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Evet Mersin birinci derece deprem bölgesi değil, üçüncü derece deprem bölgesi ama bölgedeki depremlerden olumsuz etkilenen 60-70 yaş ve üzerinde yapılan binalar bizleri endişelendiriyor.
Özellikle kıyıya yakın bölgelerde yer sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Burada yerinde dönüşüm ve bölgesel dönüşüm anlamında hızlı adımlar atmamız gerektiğini biliyoruz. 2018 yılı Mayıs ayından itibaren Eğriçam Mahallemiz için başvurumuz bakanlıkta beklemektedir. Eğer o imzayı almış olsaydık şimdiye kadar Pozcu, Gazi, Palmiye ve Pirireis bölgelerimiz için adım atmış olurduk. Ancak bu yıla kadar olan süreçte ilk adımda takılıp kaldığımız için bu dönüşümleri gerçekleştiremedik. Bundan sonra bu süreçleri amaçsız yürüteceğiz.” söz konusu.
Bedeli ne olursa olsun tüm kaçak binaların yıkılacağına söz veriyorum ve söz veriyorum” dedi.
Önder Abdullah Özyiğit, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği yapacaklarını belirterek, deprem eylem planıyla ilgili şunları söyledi: “Deprem eylem planımız için ilk etapta sarsıntı riski yüksek yapıları belirleyip, Bölgedeki hem üniversitelerle hem de odalarla yapılan görüşmelerle hasar derecelerine göre tasnif edilmesi.
İstanbul Büyükşehir Belediyemizin uyguladığı tespit prosedürünü uygulayacağız. İkinci aşamada ise imar planını dönüştürecek ve yapıların güvenliğini artıracak kararların alınmasını sağlayacağız. Jeolojik etütler tabi ki bugüne kadar her binanın imalatında jeolojik etüt imzası var ama bunların sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor, biz yapacağız. İnşaat Mühendisleri Odası ile yapı envanterinin oluşturulması konusunda ön protokol yapıyoruz, mutabakata varıldı. Mimarlar Odası ile birlikte bir protokol yaparak riskli yapı sahiplerini bilgilendireceğiz.
Üçüncü etapta ise dönüşüm sürecinde kira yardımının yanı sıra barınma ihtiyacı olanlara geçici barınma alanları oluşturacağız. Geçen hafta bir ruhsatsız binayı yıktığımız ruhsatsız binaların yıkım işlemleri devam ediyor. Bu ülkenin en büyük sorunlarından biri aftır. Seçim öncesi af dedikodularının yayılmasıyla birlikte bölgemizde bazı girişimler var. Buradan, bedeli ne olursa olsun tüm kaçak yapıların yıkılacağının hem sözünü hem de taahhüdünü veriyorum. Yani ‘firari yapacağım ve bu işten paçayı sıyıracağım’ düşüncesi kimsenin aklına gelmesin. Hepimize göre yapılan yazılara uymak hepimizin tek sorumluluğudur. Bunun dışında hareket edenler elbette bunun mükafatını alacaklardır.”
“150 kişilik tam donanımlı arama kurtarma ekibi kuracağız”
AKUT Arama Kurtarma Derneği ile iş birliği içinde 150 kişilik eğitimli ve donanımlı bir ekip oluşturacaklarını belirten Lider Özyiğit, “Kentsel dönüşüm altyapısına yönelik kesikli yapılaşma için yeknesak bir proje hazırlayarak peyzaj kirliliğinin önlenmesini sağlayacağız. Afet eylem planlarımızın en değerli unsurlarından biri olan afet anında hizmet verecek bir grup. 150 kişilik tam donanımlı arama kurtarma grubu kuracağız. Bu konuda geç kaldığımız bir gerçek. Millet olarak öyle bir bakış açımız var ki afet anında bu konuda adım atalım ama bizden daha unutkan bir millet yoktur herhalde.
Çok çabuk unuturuz. AKUT ile imzaladığımız protokol ile bu yapı harekete geçecek. Daha sonra gönüllüleri, özellikle kendi çalışanlarımızı ekleyeceğiz. Ama tam bir disiplinle eğitim süreçlerini ihmal etmeyen insanlardan oluşacaktır. Bir yerde deprem veya afet olduğunda bu ekip bir saat içinde hareket etmiş olacak, alt yapısı ve eğitimi tamamlanmış olacak. Binaların yıllık bakımlarının yapılması, korozyon ve kiriş hasarlarının önlenmesi konusunda da meclis kararı çıkaracağız. Ve bu bahis üzerinde çalışacağız. Oluşturacağımız ek bir denetim sistemi ile yapı kontrol firmalarını da denetleyeceğiz” dedi. dedi.
Önder Abdullah Özyiğit, Mersin’e gelen binlerce depremzedeye takviye güç sağladıklarını belirterek, “Mersin’e gelen depremzedeler için Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde 1100 metrekarelik giyim konutu açtık, hem giyecek hem de giyecek yardımı yaptık. 35 bin depremzede için gerekli diğer malzemeler. 4 ayrı merkezi kesintili barınma alanı olarak hazırladık, öğrenci yurtlarımızı depremzedelere açtık ve 1300’den fazla depremzedeye barınma hizmeti verdik. Yenişehir Belediyesi Fuar Merkezimizde Yardım Saklama Merkezi hazırladık. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen yardım malzemelerini tasnif ederek hem bölgeye hem de Mersin’deki vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Yenişehir Belediyesi Aşevi ve Mersin Cemevi’mizde günlük 5 bin kişilik yemek pişirerek şehrimize gelen depremzede vatandaşlarımıza ikram ettik. Barınma ve temel ihtiyaç maddelerini sağladığımız 4 farklı merkezimizde 3.000 yetişkin depremzedeye psikososyal destek sağladık. İki farklı noktada çocuk oyun alanları oluşturarak beyin sarsıntısı geçiren çocuklarımıza psikososyal destek hizmeti sunduk.” Sözlerini kullandı.
Yenişehir Belediyesi deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor
Yenişehir Belediyesi olarak deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Önder Abdullah Özyiğit, “Depremin olduğu ilk gün bölgeye gönderdiğimiz ekiple arama kurtarma çalışmalarını pekiştirdik. Ayrıca ihtiyaç malzemelerini taşıyan 25 TIR’ı da bölgeye gönderdik. Eczacı odalarıyla birlikte hazırladığımız iki aracımızı Hatay ve Kahramanmaraş’ta kurulan sahra eczanelerine gönderdik. Yardım Depolama Merkezimizden talep ve ihtiyaca göre ekipman göndermeye devam ediyoruz. Adıyaman Gölbaşı ve Kahramanmaraş Göksun’da portatif mutfaklar kurarak günde 4 bin hemşehrimize sıcak yemek ikramı yaptık. 9 Şubat itibariyle gruplarımızla Hatay Samandağ’da temizlik, Adıyaman Gölbaşı’nda dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirdik. Samandağ’da 4 araç ve 21 işçi 17 gün görev yaptı. Enkaz kaldırma çalışmalarına Hatay Kırıkhan’da 2 tır ve 6 personel, Adıyaman’da 2 tır ve 3 işçi ile destek veriyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı